Casa memorială ”Constantin Brâncuşi”, care se află în localitatea natală a sculptorului, în satul Hobiţa, va fi dotată cu sistem antiefracţie, paratrăsnet şi iluminat architectural
Construcţia din lemn fi racordată şi la reţeaua de alimentare cu apă. Investiţia va fi realizată, începând de luni, de o firmă din Craiova, în schimbul sumei de aproximativ 16.000 de lei, suportată de Muzeul Judeţean Gorj, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Casa memorială Constantin Brâncuşi, din comuna Peştişani, este clasificată ca monument istoric, sub denumirea de Casa-Muzeu ”Constantin Brâncuşi”. Este amplasată pe terenul în care a copilărit sculptorul, la câţiva metri de locul în care s-a aflat adevărata casă în care s-a născut artistul.
Construcţia de lemn va fi prevăzută, începând de săptămâna viitoare, cu sistem antiefracţie, astfel încât să nu devină ţinta hoţilor, dar şi cu paratrăsnet. La solicitarea Primăriei Peştişani, care a atras atenţia reprezentanţilor Consiliului Judeţean Gorj şi a celor de la Muzeul Judeţean ,,Alexandru Ştefulescu”, clădirea va fi iluminată arhitectural. ,,Am atras atenţia autorităţilor judeţene că această construcţie, importantă pentru localitate, ea fiind vizitată anual de peste zece mii de turişti, nu poate fi lăsată cum era acum o sută de ani. Casa Memorială Constantin Brâncuşi poate fi modernizată şi fără să îi afectezi importanţa ori structura, racordând spaţiul la curent, apă şi protejând-o electronic de hoţi, informează
Mediafax.
Am anunţat astfel Consiliul Judeţean Gorj, muzeul fiind în subordinea sa, că edificiul are nevoie de un sistem antiefracţie, de un iluminat arhitectural modern şi de paratrăsnet. La finalul anului trecut, aceste investiţii au fost scoase la licitaţie pe sistemul electronic de achiziţii publice”, a declarat corespondentului MEDIAFAX Cosmin Pigui, primarul comunei Peştişani, Cosmin Pigui.
Directorul Muzeului Judeţean ,,Alexandru Ştefulescu” din Târgu-Jiu, Dumitru Hortopan, a declarat că, în decembrie, lucrarea a fost scoasă la licitaţie, fiind câştigată de o firmă din Craiova. ,,Este necesară această investiţie deoarece la Casa Memorială Ecaterina Teodoroiu avem de mult aceste dotări. Totul va costa 16.000 de lei. Sistemul antiefracţie nu era necesar pentru că s-ar fi furat, dar paza bună trece primejdia rea. Ilumatul era şi el absolut necesar, dar şi paratrăsnetul. Am făcut deja toate cele necesare ca să deschidem partida la curent şi urmează şi cea la apă. Lucrările vor începe de luni”, a declarat Dumitru Hortopan.
Casa Memorială Constantin Brâncuşi de la Hobiţa, compusă din două odăi şi o cămară, la care sunt angajate două persoane, a fost vizitată anul trecut de 12.000 de turişti. Taxa de intrare, impusă de Muzeul Judeţean, este de trei lei, cu reducere, la 1,5 lei, pentru elevi, studenţi, pensionari şi persoane cu handicap. În interior sunt obiecte cu valoare etnografică, fotografii, documente, cărţi, scrisori, care reflectă momente din activitatea lui Constantin Brâncuşi.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: